THIS IS WAR-ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΠΟΡΤΑ»

THIS IS WAR-ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΠΟΡΤΑ»

Σκηνοθεσία Άλαν Ντίλγουρθ

Από 19 Δεκεμβρίου

Ο διακεκριμένος και πολυβραβευμένος Καναδός σκηνοθέτης Άλαν Ντίλγουορθ, συνεργάτης του σπουδαίου Βρετανού συγγραφέα Έντουαρντ Μποντ και βασικός συντελεστής του σημαντικότερου ίσως θεάτρου σύγχρονου ρεπερτορίου του Τορόντο, του Soulpepper Theatre, παρουσιάζει, στην πρώτη του συνεργασία με το Πόρτα, ένα από τα πιο επιτυχημένα καναδικά έργα που παρουσιάστηκαν στη χώρα του τα τελευταία χρόνια: το «This is War» της νεότατης συγγραφέως Χάνα Μόσκοβιτς.

Η αρχιδεκανέας Τάνια Γιανγκ, ο λοχίας Στίβεν Χιουζ, ο στρατιώτης Τζόνι Χεντερσον και ο λοχίας Κρις Αντερς, όλοι μέλη της καναδικής αποστολής στο Αφγανιστάν, έχουν βιώσει μια θηριωδία στην προσπάθεια να κρατήσουν ένα από τα δυσκολότερα εδάφη στην περιοχή. Καθώς ο καθένας δίνει μια σκληρή συνέντευξη, ανακαλούν τη δική τους επίπονη εκδοχή των γεγονότων των τελευταίων ημερών, που οδήγησαν στο φρικτό συμβάν μεταξύ «ειρηνευτικών δυνάμεων» και Αφγανών. Ποιο είναι το ψυχικό κόστος της βίας; Ποιος είναι ο πραγματικός πόλεμος εν τέλει; Πόσο δυσδιάκριτος είναι ο εχθρός; Ποιοι οι αθώοι; Και ποιοι οι ένοχοι;

Μετάφραση: Θωμάς Μοσχοπουλος
Σκηνοθεσία: Άλαν Ντίλγουορθ

Σκηνικά-Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Μιχελή
Ερμηνεύουν: Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Γιαννούλης, Ηλίας Μουλάς, Αναστάσης Ροϊλός

Με την υποστήριξη της Καναδικής Πρεσβείας

Σημείωμα του Σκηνοθέτη

“Όσο σκεφτόμαστε αφηρημένα, όσο βρίσκουμε την ολοκλήρωση στον πατριωτισμό και την πληθωρικότητα του πολέμου, δεν θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε αυτούς που μάχονται εναντίον μας, ή το πώς μας αντιμετωπίζουν, ή τελικά αυτούς που μάχονται για εμάς και πώς θα έπρεπε να αποκριθούμε σε όλο αυτό. Δεν θα ανακαλύψουμε ποτέ ποιοι είμαστε. Δεν θα καταφέρουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με τη βία που εν δυνάμει όλοι κρύβουμε μέσα μας.”

Chris Hedges, “War Is A Force That Gives Us Meaning”

Το πρόσωπο του πολέμου αλλάζει. Η τεχνολογία μας έχει δώσει καινούρια όπλα και καινούρια πεδία μάχης. Όμως το ανθρώπινο κόστος του πολέμου παραμένει. Και τα παλιά τραγούδια, οι παλιές ρητορικές δεν ακούγονται πια αληθινές, είναι όλο και πιο δύσκολο να πιστέψει κανείς στην «τιμή» και το «δίκαιο» στον πόλεμο. Και παρόλα αυτά υπάρχει παντού γύρω μας. Το μόνο που μένει είναι μια παγερή αναμέτρηση με την κτηνώδη φύση της βίας και το ερώτημα: “Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος;”. Το “This is war” δεν είναι ένα αντιπολεμικό έργο. Είναι μια πρόσκληση να κοιτάξουμε στον καθρέφτη και να αναρωτηθούμε: “Τι βλέπω;”

Άλαν Ντίλγουορθ, σκηνοθέτης

Λίγα λόγια για τον Άλαν Ντίλγουορθ

Ο πολυβραβευμένος Καναδός σκηνοθέτης Άλαν Ντίλγουορθ είναι γνωστός για τις σύγχρονες τραγωδίες και τις διασκευές κλασσικών έργων που ανεβάζει. Επίκεντρο του ενδιαφέροντός του είναι η έννοια της δικαιοσύνης και του ανθρώπου.
Έχει κάνει γνωστά στην καναδική σκηνή, περισσότερα από 30 νέα καναδικά έργα, τα οποία σε συνδυασμό με τη δουλειά του πάνω στα επικά αριστουργήματα του Edward Bond “The Bundle” και “Human Cannon”, τον έχουν καθιερώσει ως τον σκηνοθέτη παραστάσεων γνωστών για τον «οπερατικό μινιμαλισμό τους». Το 2013 βραβεύτηκε με το Christopher Plummer Fellowship Award of Excellence για τη δουλειά του πάνω σε κλασικά κείμενα.
Ο Άλαν είναι Καλλιτεχνικός Συν-διευθυντής και Drummond-Dorrance Fellow στο Soulpepper Theatre Company (Eurydice, Twelve Angry Men, Happy Place, La Ronde). Είναι, επίσης, συνιδρυτής και Καλλιτεχνικός Συν-διευθυντής του Sheep No Wool (Edward Bond Festival, Montparnasse, Passion Play) καθώς και συν-ιδρυτής του Belltower Theatre.
Δε σταματά να ερευνά ποιητικά κείμενα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στον Bond, την ελληνική τραγωδία και το verbatim theatre (έργα βασισμένα σε αληθινές μαρτυρίες). Έχει Μάστερ Σκηνοθεσίας από το Πανεπιστήμιο του York και πτυχία στις Διεθνείς Σχέσεις και την Εκπαίδευση.

Μεσογείων 59,
115 26 Αθήνα
τηλ.: 210 77 11 333
www.porta-theatre.gr

ΕΝΑΡΞΗ: 19 Δεκεμβρίου (εκτάκτως Σάββατο)

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Πέμπτη 21.15
Παρασκευή 21.15
Κυριακή 18.30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό 15€
Φοιτητικό, AMEA, άνω των 65, Πολυτέκνων 10€
Ανέργων 8€

Κάθε Πέμπτη ενιαίο εισιτήριο 10€

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)