Συνέντευξη με τον Ιωάννη Αθανασόπουλο

Συνέντευξη στον Ιωάννη Αθανασόπουλο

Από τον Βασίλη Χάγιο

Συναντήσαμε τον ταλαντούχο ηθοποιό Ιωάννη Αθανασόπουλο, ο οποίος συμμετέχει στη παράσταση «Βυθός» της Ναταλίας Κατσού, που παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.00 στο Θέατρο «Αγγέλων Βήμα». Μας μίλησε για την παράσταση, τον ρόλο του, την συνεργασία του με την συγγραφέα και σκηνοθέτη Ναταλία Κατσού, αλλά και για τα προσεχή σχέδιά του.

Σας βρίσκουμε στη παράσταση «Βυθός» της Ναταλίας Κατσού, που παίζεται στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα». Μιλήστε μας για το έργο και για την συνεργασία σας με τη συγγραφέα και σκηνοθέτη του έργου Ναταλία Κατσού.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο κείμενο. Το έργο είναι εμπνευσμένο από τις υποθέσεις παράνομης παιδικής εργασίας σε εν πλω εγκαταστάσεις επί των διεθνών υδάτων, κι ο άξονας περιστρέφεται γύρω από τη μυστηριώδη εξαφάνιση μιας φωτορεπόρτερ που ενώνει τους τέσσερις χαρακτήρες και τους εξαναγκάζει να αντιμετωπίσουν σκληρά κι απωθημένα μυστικά. Με τη Ναταλία δε γνωριζόμασταν, δέχτηκα αμέσως να συμμετάσχω στην παράσταση. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος γι’ αυτή τη συνεργασία. Έμαθα σ’έναν μήνα, που διήρκησαν οι πρόβες πως μπορεί να στηθεί μια παράσταση με σωστή μέθοδο. Ήταν δίπλα μας σε κάθε στιγμή και σίγουρα δεν θα ξεχάσω τα συνεχή καθημερινά τηλεφωνήματα που της έκανα για τυχόν απορίες μου. Είμαι πολύ περήφανος για τον «Βυθό».

Πείτε μας λίγα λόγια για τον ρόλο σας. Πως συσχετίζεστε με τα υπόλοιπα πρόσωπα;

Υποδύομαι τον Πάυλο, έναν δημοσιογράφο που ψάχνει να βρει την αγνοούμενη σύζυγό του. Τα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου είναι η Στέλλα, η δίδυμη αδελφή της γυναίκας μου, ο Κίμων ένας επιχειρηματίας στο τομέα ρουχισμού και η Μανόλια η γραμματέας. Πρόκειται λοιπόν για δύο ζευγάρια που τους ενώνει ,άμεσα κάποιους κι έμμεσα κάποιους άλλους η εξαφάνιση της συζύγου μου.

Τι πραγματεύεται το έργο; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει στο κοινό;

Το έργο πραγματεύεται την εξαφάνιση της φωτορεπόρτερ Λυδίας που μόλις είχε ξεκινήσει το φωτορεπορτάζ της στη Μέση Ανατολή, που ακολουθείται από αλλοπρόσαλλες επιστολές που αναστατώνουν της αδελφή της Στέλλα και τον σύζυγό της Παύλο. Τη στιγμή που οι δυό τους, τρομοκρατημένοι για την τύχη της, προσπαθούν να τις αποκρυπτογραφήσουν στην άλλη άκρη της πόλης, ο γενικός διευθυντής της μεγαλύτερης βιοτεχνίας ενδυμάτων, ο Κίμων, εμπιστεύεται στην καινούργια γραμματέα του, την παράξενη Μανόλια, το κλείσιμο μιας υψηλής συμφωνίας με ξένους επενδυτές. Καθώς όμως, μπλέκεται μαζί της σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, θα αναδυθεί ένα ηλεκτροφόρο μυστικό που ενώνει τους τέσσερις ανθρώπους και που ο Κίμωνας πίστευε, πως έχει θαφτεί στον σκοτεινό βυθό. Ο βυθός που περιγράφεται στο έργο, είναι για όλους τους ήρωες, αλλά και για όλους τους ανθρώπους που ταλαντεύονται κάπου ανάμεσα στην επιφάνεια και τον πάτο.

Πείτε μας ένα απόσπασμα από το έργο που σας εκφράζει.

Όπως είπα και πιο πάνω, στο έργο εμφανίζονται κάποιες επιστολές γεμάτες νόημα. Μια απ’αυτές είναι η εξής «Ο ήλιος δεν είναι δεδομένος».

Πόσο μας αφορά το έργο, γιατί να έρθει κάποιος να το δει;

Το έργο είναι εμπνευσμένο από την παράνομη παιδική εργασία. Ανήλικα παιδιά ράβουν για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών τα ρούχα που φοράμε. Πρόκειται για ένα ζήτημα που ίσως δεν ξέρουν αρκετοί άνθρωποι κι έχει ενδιαφέρον. Τέλος, ο θεατής στην συγκεκριμένη παράσταση παρακολουθεί τέσσερις ήρωες να ακροβατούν σε ακραία συναισθήματα.

Ποιες συνεργασίες ονειρεύεστε για το μέλλον; Με ποια κριτήρια επιλέγετε μια συνεργασία;

Ονειρεύομαι συνεργασίες με ανθρώπους που θα με κάνουν να εξελιχθώ. Επιλέγω να συνεργάζομαι με άτομα που έχουμε κοινό όραμα κι αισθητική.

Θεωρείτε οτι για τα δεδομένα της Ελλάδας και με την οικονομική κρίση που επικρατεί στη χώρα μας, παίζονται καλές παράστασεις;

Φέτος είχα την ευκαιρία να δω αρκετές θεατρικές παραστάσεις και αυτό που συνειδητοποίησα είναι ότι όταν υπάρχει έμπνευση και μια συγκροτημένη ομάδα συντελεστών μπορεί να επιτευχθούν αξιόλογες δουλειές.

Ο χώρος της τηλεόρασης σας ενδιαφέρει; Σας έχει γίνει πρόταση για σίριαλ;

Αν κι ο χώρος της τηλεόρασης πλήττεται αρκετά, θα με ενδιέφερε πολύ να συμμετάσχω σε κάποιο σίριαλ.

Πότε είστε πραγματικά ευτυχισμένος;

Είμαι ευτυχισμένος, όταν κάνω αυτό που αγαπώ σε όλους τους τομείς χωρίς να νιώθω πίεση κι άγχος.

Τα προσεχή σας σχέδια; Θα κάνετε κατι φέτος το καλοκαίρι;

Σκέφτομαι να κάνω κάποια σεμινάρια υποκριτικής.