Συνέντευξη με τον Αντώνη Καραθανασόπουλο

Συνέντευξη στον Αντώνη Καραθανασόπουλο

Από τον Βασίλη Χάγιο

Συναντήσαμε τον ανερχόμενο και ταλαντούχο ηθοποιό και μουσικό Αντώνη Καραθανασόπουλο και μας μίλησε για την παράσταση «Είναι Τρελοί Αυτοί οι Γαλάτες» που παίζεται στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα». Επίσης μας μίλησε για τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη και δάσκαλο του Μιχάλη Καλαμπόκη, αλλά και για τα προσεχή σχέδια του.

Σας βρίσκουμε στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα» στη παράσταση «Είναι τρελοί αυτοί οι Γαλάτες». Μιλήστε μας για την παράσταση και για την επιλογή του έργου.

Γρήγορες ατάκες, γρήγορες κινήσεις, καρτουνίστικες συμπεριφορές και "αέρας" πανηγυριού ή μεσαιωνικής/αναγεννησιακής γιορτής είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της παράστασης μας. Έτσι θα την περιέγραφα. Είναι μία παράσταση που χαρίζει απλόχερα το γέλιο, με έξυπνα αστεία και νότες χαράς και κεφιού. Η επιλογή του έργου έγινε από τη Μαργαρίτα Δαλαμάγκα, καθώς και η μετάφραση του, η οποία με τη σειρά της κάλεσε τον ηθοποιό/σκηνοθέτη και καθηγητή μας Μιχάλη Καλαμπόκη, να δώσει πνοή στους χαρακτήρες του έργου και να ζωντανέψει το κλίμα των πέντε αυτών αναγεννησιακών φαρσών επί σκηνής.

Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο δάσκαλος σας Μιχάλης Καλαμπόκης. Πώς είναι να συνεργάζεστε με τον δάσκαλο σας; Πως προέκυψε η συνεργασία σας;

Με τον Μιχάλη είχαμε συνεργαστεί και πέρυσι στο θέατρο "Αθηναική Σκηνή" για το έργο "Οι τρελοί της Βαλένθια" του Λόπε δε Βέγκα, οπότε και είχα υπ' όψην μου τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σαν σκηνοθέτης. Για δεύτερη φορά λοιπόν, μου απέδειξε με πόση αφοσίωση και μεράκι κάνει αυτή τη δουλειά, με στόχους του να περνάνε καλά τόσο ο θίασος κατά τη διάρκεια της δουλειάς, όσο και οι θεατές από το αποτέλεσμα που θα τους παρουσιαστεί. Για μένα είναι πολύ σημαντικό σαν μαθητής  δραματικής σχολής ακόμα, να μπορώ να εφαρμόσω πρακτικά τα όσα διδάσκομαι, καθώς με βοηθάει να συνειδητοποιήσω ακόμα περισσότερο τις αδυναμίες μου και τα λάθη μου. Πέραν αυτού όμως, το κομμάτι της εμπειρίας είναι κάτι το οποίο δεν αποκτάται, παρά μόνον μέσω των παραστάσεων. Γι' αυτούς τους λόγους λοιπόν, είναι κάτι παραπάνω από θετική και θεμιτή η συνεργασία μαθητή-δασκάλου σε επαγγελματικές παραστάσεις, εφόσον κατ' αυτόν τον τρόπο υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη τριβή πάνω σε πράγματα που ο ίδιος μου ο σκηνοθέτης, μου διδάσκει στη σχολή.

 

Μιλήστε μας για τον ρόλο ή τους ρόλους που υποδύεστε.

Υποδύομαι δύο ρόλους. Τον χαζό ερωτιάρη Υμπέρ που δεν αρκείται με τη γυναίκα του και οδηγείται στην αναζήτηση ερωτικών περιπετειών κι έναν καλόγερο, τον Πιερό, ο οποίος τυχοδιωκτικά δολοπλοκεί - όντας κουτοπόνηρος - εις βάρος των πιστών. Και οι δύο ρόλοι φυσικά, είναι δομημένοι με ευρηματικά και αστεία χαρακτηριστικά υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Καλαμπόκη. Είναι δύο πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες, στοιχείο που για μένα κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την απόδοση τους.

 

Επίσης είστε μουσικός. Υπογράφετε τη μουσική της παράστασης. Ποια είναι η μεγάλη σας αγάπη η υποκριτική ή η μουσική;

Αυτή είναι μία ερώτηση που για μένα δε φέρει απαντήσεως, καθώς ενόσω ασχολείσαι επαγγελματικά με μια τέχνη, είναι πολύ δύσκολο να απορρίψεις μιαν άλλη που τη συμπληρώνει. Θεωρώ τη μουσική επένδυση μιας παράστασης αναπόσπαστο κομμάτι του θεάτρου κι όσο μου δίνεται η δυνατότητα πάντοτε θα προσπαθώ να "παντρεύω" αυτές τις δύο τέχνες. Προσωπικά μέχρι φέτος δεν είχα την ευκαιρία να δοκιμαστώ στο πεδίο της μουσικής θεατρικά. Μέχρι προσφάτως, η κύρια μου ενασχόληση με την μουσική αφορούσε το συγκρότημα μου, τους Rollin’ Dice, με τους οποίους παίζουμε rock & blues μουσική ως επί το πλείστον. Παρόλα ταύτα πάντοτε "έντυνα" μουσικά στο νου μου σκηνές που είτε έβλεπα στη σχολή, είτε στο θέατρο, είτε στον κινηματογράφο. Οπότε και πάντοτε είχα την περιέργεια της πρακτικής εφαρμογής των όσων σκεφτόμουν. Ο Μιχάλης Καλαμπόκης λοιπόν, έχοντας ακούσει υλικό μου, αποφάσισε να μου εμπιστευτεί αυτή τη δουλειά. Με τη σειρά μου κι εγώ, έπειτα από ώρες έρευνας πάνω στα μεσαιωνικά/αναγεννησιακά ακούσματα της περιόδου που αντιπροσωπεύουν οι φάρσες αλλά και με την καθοδήγηση του Μιχάλη, οδηγήθηκα στη μουσική που μπορεί να ακούσει κανείς στην παράσταση. Μια μουσική με εορταστικά στοιχεία της περιόδου του μεσαίωνα και της αναγέννησης, αλλά και πιο σύγχρονων ακουσμάτων ούτως ώστε να ταιριάζουν και με την εποχή μας.

Στο κείμενο του έργου τι σας άρεσε;

Μου αρέσει που το κείμενο του έργου είναι απλό και κατανοητό και δίνει την δυνατότητα με τα στοιχεία αυτά, να αναδειχθεί περισσότερο η αμεσότητα του λόγου και η αστεία του πλευρά, η οποία σε σχέση με την σκηνοθεσία δένει πολύ όμορφα επί σκηνής.

 

Ο σκηνοθέτης σας όπως προείπαμε είναι και δάσκαλος σας. Πόσο σημαντικό είναι να σας δίνεται η ευκαιρία να παίξετε στο θέατρο, όταν στην Ελλάδα αποφοιτούν πολλοί νέοι ηθοποιοί που δεν μπορούν εύκολα να βρουν δουλειά στο χώρο;

Δυστυχώς ένας ηθοποιός μετά το πέρας των σπουδών του, όσων αφορά την Ελλάδα,  είναι πολύ δύσκολο να βρει δουλειά. Λαμβάνοντας υπ' όψιν μου τον υψηλό αριθμό ηθοποιών που έχει η χώρα μας, θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που επιλέχθηκα από τον δάσκαλο μου, ενόσω σπουδάζω ακόμα, να εφαρμόζω πρακτικά όπως προείπα, αυτά που διδάσκομαι και ταυτοχρόνως να προωθώ κατά κάποιον τρόπο κι εγώ τη δουλειά μου. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνεται η ευκαιρία σε νέα άτομα να αναδείξουν τις δυνατότητες τους και να λάβουν εμπειρίες και δουλειές, που δυστυχώς δεν προσφέρονται απλόχερα σε αυτό το χώρο.

 

Ποια είναι τα θεατρικά σας όνειρα;

Όσο θα μου δίνεται η δυνατότητα να εκφράζομαι μέσω του θεάτρου, θα είμαι ευχαριστημένος από την ενασχόληση μου με αυτό. Το παν είναι για μένα να μου δίνεται η δυνατότητα να εκφράζομαι, γιατί η κάθε μέρα είναι θέατρο. Η κάθε μέρα αφορά το θέατρο και η κάθε μέρα γεννάει το θέατρο.

 

Ο χώρος της τηλεόρασης σας ενδιαφέρει; Θα θέλατε να ασχοληθείτε με τη τηλεόραση; Σας έχει γίνει κάποια πρόταση;

Η τηλεόραση είναι ένα πάρα πολύ δυνατό μέσο για να προσεγγίσει κανείς καλλιτεχνικά τον κόσμο. Βεβαίως και θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ με αυτό το χώρο. Αν μου δινόταν η δυνατότητα και οι κατάλληλες συνθήκες, θα το έκανα. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν μου έχει γίνει κάποια πρόταση.

 

Τα προσεχή σχέδια σας;

Κύριος μου στόχος φέτος είναι να ολοκληρώσω τις διπλωματικές μου εξετάσεις και να λάβω το πτυχίο μου. Από εκεί κι έπειτα θέλω να δω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα όσον αφορά την πορεία μου στο θέατρο. Μέχρι τότε όμως, θα σας περιμένω στο «Αγγέλων Βήμα», παρέα με τους υπόλοιπους Γαλάτες.