Συνέντευξη με το Λυκούργο Μπάδρα
Συνέντευξη στο Λυκούργο Μπάδρα
Από τον Βασίλη Χάγιο
Ο ανερχόμενος και ταλαντούχος ηθοποιός Λυκούργος Μπάδρας μας μίλησε για την παράσταση «Είναι τρελοί αυτοί οι Γαλάτες» που παίζεται αυτή την περίοδο στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα», κάθε Παρασκευή στις 19.30 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00.Τέλος,αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον δάσκαλο και σκηνοθέτη του Μιχάλη Καλαμπόκη.
Καταρχήν, θέλω να μου μιλήσετε λίγο για την ζωή σας.
Είμαι 26 ετών, γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στα Μελίσσια Αττικής όπου και κατοικώ ακόμα. Έχω σπουδάσει φυσικοθεραπεία και αυτή την στιγμή είμαι τριτοετής φοιτητής στην ανωτέρα δραματική σχολή «Αθηναϊκή Σκηνή».
Σας βρίσκουμε στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα» στη παράσταση «Είναι τρελοί αυτοί οι Γαλάτες». Μιλήστε μας για την παράσταση και για την επιλογή του έργου.
Το έργο αποτελείται από 5 ανέκδοτες και άτιτλες Γαλλικές φάρσες ανωνύμων του 15ου-16ου αιώνα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε μετάφραση της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα. Χαρακτηρίζεται από πολλά στοιχεία από βουβό κινηματογράφο, σπλαστικ και γκόθικ αισθητική με έντονη κινησιολογία και καρτουνίστικο χιούμορ.
Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο δάσκαλος σας Μιχάλης Καλαμπόκης. Πώς είναι να συνεργάζεστε με τον δάσκαλο σας; Πως προέκυψε η συνεργασία σας;
Ο Μιχάλης Καλαμπόκης είναι ένας άνθρωπος που, όπως προείπα, τον εκτιμώ πάρα πολύ ως ηθοποιό, δάσκαλο και σκηνοθέτη. Είναι ελπιδοφόρο να βλέπεις νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς όπως ο Μιχάλης, να καταθέτουν το προσωπικό τους στίγμα στο χώρο του θεάτρου και της τέχνης γενικότερα, καθώς πιστεύω ότι εκπροσωπούν ένα νέο ρεύμα δημιουργίας και δίνουν φρέσκια πνοή σε ένα χώρο που, λίγο πολύ, το χρειάζεται.
Μιλήστε μας για τον ρόλο ή τους ρόλους που υποδύεστε. Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στις πρόβες;
Στο έργο ο βασικός ήρωας που υποδύομαι είναι ο Μπερνάρ. Πρόκειται για έναν υστερικό και ταυτόχρονα χαζό άντρα ο οποίος είναι παντρεμένος με την Μαρί και την απατά με την Ζολί την κόρη της γειτόνισσας Κωλέτ. Γενικότερα όμως όλος ο θίασος «μπαινοβγαίνει» όλη την ώρα στην σκηνή με πάρα πολλούς και αναπάντεχους ρόλους όπως πχ ξωτικά, ζόμπι κ.α.
Στο κείμενο του έργου τι σας άρεσε;
Σίγουρα το χιούμορ που είναι διάχυτο σε όλο το κείμενο με τη δική του ταυτότητα, επίσης η γρήγορη ροή και οι καλά δομημένες ιστορίες, οι γρήγορες ατάκες και η ταυτότητα των ρόλων.
Η παράσταση αυτή είναι βγαλμένη από την Αναγέννηση και το θεατρικό έργο στηρίζεται στο είδος της φάρσας. Πόσο δύσκολο είδος είναι η φάρσα; Σας αρέσει αυτό το είδος; Υπάρχει άλλο είδος θεάτρου που να προτιμάτε περισσότερο ή λιγότερο;
Το είδος της φάρσας είναι απαιτητικό και πολύ δύσκολο, καθώς χρειάζεται γρήγορο ρυθμό, πρέπει να είσαι μέσα στο κλίμα ώστε να πετύχει η φάρσα. Στην ουσία οι ηθοποιοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, ξεκάθαροι στις κινήσεις τους, ώστε να μη γίνονται «μουτζούρες». Στη σχολή δεν έχουμε ασχοληθεί ως τώρα με αυτό το είδος, εκτός από την κωμωδία. Στην ουσία είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με αυτό το είδος και οφείλω να ομολογήσω ότι το βρίσκω άκρως ενδιαφέρων και διαφορετικό. Όσο για κάποιο άλλο είδος θεάτρου που με ρωτάτε δεν μπορώ να πω πως προτιμώ κάποιο περισσότερο ή λιγότερο, καθώς κάθε είδος εξυπηρετεί το σκοπό του και οδηγεί σε ξεχωριστά μονοπάτια.
Ο σκηνοθέτης σας όπως προείπαμε είναι και δάσκαλος σας. Πόσο σημαντικό είναι να σας δίνεται η ευκαιρία να παίξετε στο θέατρο, όταν στην Ελλάδα αποφοιτούν πολλοί νέοι ηθοποιοί που δεν μπορούν εύκολα να βρουν δουλειά στο χώρο;
Αισθάνομαι πολύ τυχερός, και δεδομένου της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτισμικά, μου παρουσιάζεται η ευκαιρία να παίξω στο θέατρο, πόσο μάλλον όταν αυτή η ευκαιρία έρχεται από έναν άνθρωπο που εκτιμώ και είναι δάσκαλός μου.
Πώς μπήκε το μικρόβιο της υποκριτικής;
Όλα ξεκίνησαν τρία χρόνια πριν, ένα πρωί του Οκτώβρη του 2012, όταν ξαφνικά πήρα την απόφαση να γραφτώ σε δραματική σχολή , σχεδόν αιφνίδια θα έλεγε κανείς, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ σοβαρά. Βέβαια όσο περισσότερο άρχισα την ενασχόληση με την υποκριτική, τόσο περισσότερο άρχισα να δένομαι με αυτή.
Με ποια κριτήρια επιλέγετε μια συνεργασία;
Το να υπάρχει μια καλή συνεργασία στο θέατρο, που είναι μια ομαδική υπόθεση, είναι πολύ σημαντικό, αν και δεν είναι πάντα εφικτό, παρότι έχω καταλάβει σαν σπουδαστής και από άλλες ερασιτεχνικές δουλειές, στις οποίες έχω συμμετάσχει. Δε λειτουργούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο και οι στόχοι αλλάζουν. Σημαντικό για εμένα είναι η σωστή επικοινωνία και όπως προανέφερα η ομαδικότητα όσον αφορά τον κοινό στόχο. Ευτυχώς στη συγκεκριμένη παράσταση έχω την τύχη να συνεργάζομαι με εξαιρετικούς ανθρώπους και καλλιτέχνες. Όλοι κινούμαστε προς ένα τελικό στόχο και μοιραζόμαστε την πορεία με πολύ σκληρή δουλειά, προσπαθώντας να επιτύχουμε ένα καλό κλίμα. Όλοι αυτό δεν θέλουμε άλλωστε;
Έχετε σπουδάσει φυσικοθεραπεία. Ασχολείστε με το αντικείμενο που σπουδάσατε;
Αυτή τη στιγμή δε μπορώ να πω ότι ασχολούμαι με αυτό το αντικείμενο, αλλά όταν ξεκίνησα με αυτό, είχα σκοπό να ασχοληθώ μακροπρόθεσμα.
Αν σήμερα δεν τα καταφέρνατε στο χώρο του θεάτρου, ποιο επάγγελμα θα σας γέμιζε περισσότερο, του ηθοποιού ή του φυσικοθεραπευτή;
Σε μία εποχή που είναι δύσκολη για το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας και ειδικά για εμάς τους νέους, αισθάνομαι ικανοποιημένος που κατέχω ήδη ένα πτυχίο. Αυτή τη στιγμή όμως το όνειρό μου είναι να γίνω ένας σωστός και καλός ηθοποιός και θα κάνω ότι μπορώ για να το πετύχω, μπορώ να πω με σιγουριά ότι η υποκριτική με γεμίζει ως άνθρωπο.
Πιστεύετε ότι το θέατρο «γιατρεύει» τις ψυχές των θεατών; Πως ανταποκρίνεται το κοινό στις παραστάσεις;
Η γνωστή ρήση του Αριστοτέλη για την τραγωδία πιστεύω ότι μπορεί να ταιριάξει και στις σημερινές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες και το θέατρο μπορεί να αποτελέσει και σήμερα μία «κάθαρση» και γιατί όχι και μία «γιατρειά». Το κοινό ανταποκρίνεται με το γέλιο του σε όσα συμβαίνουν στην παράστασή μας και η ανάδρασή του είναι θερμή σε όσα παρακολουθούν.
Έχετε ασχοληθεί με τον αθλητισμό και με διάφορα είδη χορού. Συνεχίζετε να απασχολείτε τον ελεύθερο σας χρόνο με αυτές τις δραστηριότητες;
Αυτή τη στιγμή δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο για τέτοιες παράλληλες δραστηριότητες, εκτός από τον χορό, ο οποίος είναι και σημαντικός για τη δουλεία μου.
Ποια είναι τα θεατρικά σας όνειρα;
Θέλω να ανακαλύψω όλα τα είδη θεάτρου και να έρθω αντιμέτωπος με ποικίλα έργα, χαρακτήρες, ρόλους , ώστε να μπορέσω να εξελιχθώ τεχνικά και να εξυπηρετήσω σε όλα τα επίπεδα την τέχνη που επέλεξα να υπηρετώ.
Ο χώρος της τηλεόρασης σας ενδιαφέρει; Θα θέλατε να ασχοληθείτε με τη τηλεόραση; Σας έχει γίνει κάποια πρόταση;
Αυτή τη στιγμή δε μου έχει γίνει πρόταση, αλλά σε περίπτωση που γινόταν, θα με ενδιέφερε, αν βέβαια μου ταίριαζε καλλιτεχνικά. Έτσι κι αλλιώς η τηλεόραση ανήκει εν μέρει στο επάγγελμα που έχω διαλέξει και έχει και αυτή τα θετικά της σαν μέσο.
Επίσης έχετε κάνει σεμινάρια standup comedy. Βλέπουμε ότι αυτό το είδος του θεάτρου έχει ανθίσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Θα θέλατε να δοκιμαστείτε σ’ αυτό το είδος;
Ναι, έχω παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια stand up comedy στο παρελθόν, υπάρχει αρκετή «κίνηση» σε αυτό το είδος τα τελευταία χρόνια με πολύ ταλαντούχους κωμικούς και είναι ένα είδος που με ενδιαφέρει, καθώς ο αυτοσχεδιασμός είναι κάτι που με προκαλεί και με εξιτάρει.
Πότε είστε πραγματικά ευτυχισμένος;
Όταν έχω γύρω μου ανθρώπους που με αγαπάνε και τους αγαπώ και όταν είναι δίπλα μου, γι’ αυτό που είμαι και όχι γι’ αυτό που θέλουν να είμαι. Μόνο αγάπη, στο κάτω κάτω είναι το μόνο που μας έχει απομείνει.
Μέχρι που θα φτάνατε για έναν έρωτα;
Δεν ξέρω μέχρι που θα έφτανα, δεν μπορείς να προσδιορίσεις τέτοια αισθήματα ακριβώς και αυτό, διότι ο έρωτας δεν έχει λογική.
Τα προσεχή σχέδια σας;
Προτεραιότητά μου είναι να τελειώσω τη σχολή υποκριτικής, να ολοκληρώσω με επιτυχία την παράσταση στην οποία παίζουμε αυτό τον καιρό και στο μέλλον βλέπουμε.