Συνέντευξη με το Γιάννη Αθανασόπουλο

Συνέντευξη στον Γιάννη Αθανασόπουλο

 

Από τον Βασίλη Χάγιο

 

Συναντήσαμε τον ταλαντούχο ηθοποιό Γιάννη Αθανασόπουλο, ο οποίος μας μίλησε για τις παραστάσεις στις οποίες συμμετέχει αλλά για τα προσεχή του σχέδια.

 

Σας βρίσκουμε στο θέατρο “Αργώ” στην “Ιστορία Δύο Πόλεων”.Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο και για τον ρόλο σας,αλλά και για τη συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη.

 

Eίμαι πολύ χαρούμενος που συνεχίζεται η παράσταση για δεύτερη χρονιά.Είναι μια ιστορία για τον έρωτα, την αξιοπρέπεια, την αδικία και την κοινωνική διάκριση, και όλα αυτά με φόντο τη μεγαλύτερη επανάσταση που έγινε ποτέ και άλλαξε για πάντα την ιστορία,τη Γαλλική.

Στην παράσταση υποδύομαι δύο ενδιαφέροντες και άκρως αντίθετους ρόλους.Έναν τυφλό δικηγόρο,έναν ήρωα δυναμικό εξωτερικά,αλλά εσωτερικά αδύναμο γεμάτο χαμηλή αυτοπεποίθηση και ανασφάλεια.Επίσης υποδύομαι έναν Μαρκήσιο της εποχής εκείνης,αδίστακτο που δε διστάζει να σκοτώσει το δίδυμο αδελφό του για  την εξουσία.

Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα απαιτητικό και όλοι οι συντελεστές έχουμε δώσει τον καλύτερο μας εαυτό.Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Μάκης Κατσούλης, με τον οποίο έχω συνεργαστεί και παλιότερα.Είναι τόσο συγκινητικό που ένα νέο παιδί σαν το Μάκη,πήρε την απόφαση να καταπιαστεί μ'ένα τόσο δύσκολο μυθιστόρημα και κατάφερε μέσα από την απόλυτη λιτότητα να βγάλει κατά τη γνώμη μου ένα άρτιο αποτέλεσμα.

 

 

Επίσης σας βρίσκουμε και στην παιδική παράσταση “Το βιβλίο των θρύλων” στο  θέατρο “Κάτια Δανδουλάκη”.Μιλήστε μας για το έργο, για τον ρόλο σας και για την συναργασία σας με τους σκηνοθέτες της παράστασης Δημήτρη Πιέτρη και Έλλη Μερκούρη.

Στο έργο το βασικό ζήτημα είναι πόσο η τεχνολογία επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών,πόσο τo διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και η τηλεόραση είναι υπεύθυνα για την αποξένωση τους.Είμαστε στο έτος 2077. Η φύση και τα ζώα έχουν εξαφανιστεί λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας. Οι άνθρωποι έχασαν την φαντασία τους, την επικοινωνία, τα όνειρα και το γέλιο, μόνο ένα μικρό παιδί που ακόμη ονειρεύεται, γίνεται βοηθός του ασημένιου ιππότη Άσταναπάν και μαζί με τους υπόλοιπους ήρωες ανοίγουν το βιβλίο των θρύλων, το οποίο έρχεται να μας θυμίσει αξίες που έχουν χαθεί.

Στόχος είναι να εμψυχώσει την ενεργή συμμετοχή των παιδιών μέσω του διαδραστικού χαρακτήρα της παράστασης που είναι βασισμένη και στο θεατρικό παιχνίδι και ν’ αφυπνίσει τις αισθήσεις, χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη μουσικής και χορού. Τέλος, το παιδί καλείται να ανακαλύψει νέες μορφές επικοινωνίας που ξεκινούν απ’ την παντομίμα και φτάνουν στη Νοηματική Γλώσσα.

Στην παράσταση υποδύομαι  το παιδί που μπαίνει στο μαγικό κόσμο του Βιβλίου των Θρύλων,αλλά κι ένα ψάρι τον πράσινο αθερίνο Μήτσο που με τη βοήθεια της γοργόνας φίλης του,οδηγούν το παιδί και τον Ιππότη στο κάστρο της μάγισσας.Το κέιμενο έχει γράψει ο Δημήτρης Πιέτρης και τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο ίδιος με την Έλλη Μερκούρη.Πρόκειται για δύο ανθρώπους παθιασμένους με τη δουλειά τους και πολύ ευαισθητοποιημένους απέναντι στο παιδί.Τέλος σημαντικό κομμάτι της παράστασης αποτελούν τα σκηνικά του Γιάννη Σπανόπουλου,εμπνευσμένα απ' το Μαύρο Θέατρο της Πράγας.

 

Είναι πρώτη σας φορά που κάνετε παιδικό θέατρο; Σας αρέσει το παιδικό θέατρο;

Είναι η πρώτη μου φορά που κάνω παιδικό θέατρο.Η αγάπη μου για τα παιδιά είναι τέτοια που με κάνει να απολαμβάνω την παράσταση κάθε μέρα.Είναι ιδιαίτερα απαιτητικό είδος θεάτρου.Χρειάζεται αλήθεια κι ενέργεια.Το παιδί βαριέται πολύ εύκολα και είναι πολύ έξυπνος θεατής.Δεν υπάρχει καλύτερη εικόνα από ένα παιδί που φεύγει από το θέατρο χαμογελαστό και μαγεμένο.

 

Είστε απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών του τμήματος Μάρκετινγκ  και επικοινωνίας.Πως προέκυψε η υποκριτική στη ζωή σας;Τι σας παρακίνησε ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Η υποκριτική προέκυψε σε μικρή ηλικία με τη συμμετοχή μου στις θεατρικές ομάδες του σχολείου.Έπειτα έγινα μέλος στη θεατρική ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.Σιγά σιγά άρχισε να με σαγηνεύει η δυνατότητα που έχει ένας ηθοποιός να ενσαρκώνει διαφορετικές κι ενδιαφέρουσες προσωπικότητες που σε άλλες συνθήκες δε θα μπορούσε να το κάνει.Έτσι πήρα την απόφαση ν 'ασχοληθώ σοβαρά με την υποκριτική.

 

Ποιες συνεργασίες ξεχωρίζετε στο χώρο και γιατί;

Η κάθε συνεργασία μου ήταν ξεχωριστή και σημαντική γεμάτη εμπειρίες και συμβουλές.Ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου έχει η πρώτη μου επαγγελματική δουλειά στο θέατρο,με το έργο ''Οχι για Αηδόνια'' του Τεννεσσή  Γουίλιαμς σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν.

 

Ποιες συνεργασίες ονειρεύεστε για το μέλλον;Με ποια  κριτήρια επιλέγετε μια συνεργασία;

Επιλέγω μια συνεργασία και την αποδέχομαι όταν νιώθω πραγματικά από το σκηνοθέτη και τη λοιπή ομάδα ότι εμπιστεύονται εμένα και τις δυνατότητές μου  πραγματικά και βέβαια όταν μου αποπνέουν ασφάλεια.Ονειρεύομαι συνεργασίες με ανθρώπους που θα με κάνουν να εξελιχθώ και να ωριμάσω σαν ηθοποιός.Είναι ευκαιρία τώρα που με ρωτάτε να σας πω ότι θα ήθελα ν'ασχοληθώ με το devised theatre. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί σκηνοθέτες και πολλές ομάδες που ασχολούνται επιτυχώς με αυτό το είδος θεάτρου και γοητεύουν το κοινό με τις καινοτόμες ιδέες τους.

 

Είστε νέος ηθοποιός. Θα θέλατε να ασχοληθειτε με την τηλεόραση;Σας έχει γίνει πρόταση να παίξετε σε κάποιο σήριαλ;

Η δύναμη της τηλεόρασης είναι μεγάλη και για ένα νέο ηθοποιό είναι σημαντικό εφόδιο αρκεί να το αξιοποεί σωστά κι εποικοδομητικά.Από πέρυσι άρχισαν να γίνονται περισσότερες δουλειές και χαίρομαι ιδιαίτερα για την ποιότητα αρκετών σήριαλ.Η μόνη εμπειρία από την τηλεόραση ήταν η συμμετοχή μου μαζί με τους συμφοιτητές μου στο 'Α έτος της σχολής σαν βοηθητικός ηθοποιός στο σήριαλ 4 του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.Θα ήθελα μελλοντικά να μπω πιο ενεργά στο χώρο της τηλεόρασης.

 

Η σχέση σας με τον κινηματογράφο;Θα θέλατε μελλοντικά να παίξετε σε ταινία;

Η αλήθεια είναι ότι παράλληλα με τις σπουδές μου στην δραματική σχολή,άρχισα να βλέπω ταινίες.Νιώθω ότι εχω δει λίγες και κάθε φορά σκέφτομαι  ότι πρέπει να δω κι άλλες,ειδικότερα  ευρωπαικές.Όπως κάθε ηθοποιός,έτσι κι εγώ θα ήθελα να παίξω σε μια ταινία, δίνοντας μου την ευκαιρία να μεταμορφωθώ και να μπω στη διαδικασία των γυρισμάτων.

 

Ποια είναι τα χόμπυ σας; Έχετε άλλη ασχολία εκτος από το θέατρο;

Από μικρός ασχολιόμουν με τον αθλητισμό, συγκεκριμένα έκανα πένταθλο. Όποτε έχω χρόνο μ'αρέσει να τρέχω είναι κάτι που με χαλαρώνει,τι πιο όμορφο να βάζεις τ'ακουστικά σου και να τρέχεις βράδυ στην Πλάκα.

 

Είστε ερωτευμένος αυτή την περίοδο; Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στη ζωή σας;

Όχι δεν είμαι ερωτευμένος, αλλά είμαι τόσο πλήρης από την καθημερινές στιγμές μου!Σίγουρα ο έρωτας είναι τόσο όμορφο και συνάμα περίεργο συναίσθημα, οπότε καλώς να έρθει.

 

Τα προσεχή καλλιτεχνικά σας σχέδια;

Δεν είναι καλλιτεχνικό σχέδιο ακριβώς,αλλά με την ολοκλήρωση και των δύο παραστάσεων θα ήθελα να αφοσιωθώ στην προετοιμασιά για τις πτυχιακές εξετάσεις της σχολής μου τον Ιούνιο,από κει και πέρα βλέπουμε.