Συνέντευξη με το Δημήτρη Γκοτσόπουλο

Συνέντευξη στον Δημήτρη Γκοτσόπουλο

Από τον Βασίλη Χάγιο

Γοητευτικός και ταλαντούχος, ο ηθοποιός Δημήτρης Γκοτσόπουλος μας μίλησε για την συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά, «Δικαίωση», αλλά και για την παράσταση «Η Νεράϊδα της Λίμνης» που παίζεται φέτος το καλοκαίρι στη Λίμνη της Βουλιαγμένης.

Σας βρίσκουμε φέτος το καλοκαίρι στην θεατρική παράσταση «Η Νεράϊδα της Λίμνης» στη Λίμνη της Βουλιαγμένης. Μιλήστε μας για την παράσταση.

Την «Νεράιδα της Λίμνης» την είχα δει πέρυσι  το καλοκαίρι και είχα εντυπωσιαστεί  από την σύλληψη της ιδέας.  Είναι μια παράσταση μέσα σε μια λίμνη, κάτι που ένας ηθοποιός σπάνια μπορεί να το συναντήσει, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τη μικρή λίμνη της Βουλιαγμένης που είναι σαν ζωγραφικός πίνακας, βγαλμένος από παραμύθι, ένα φυσικό τοπίο που σε μαγεύει από την πρώτη στιγμή που το συναντάς.

 

 

 

Πως είναι να ερμηνεύετε τον ρόλο σας μέσα στην λίμνη; Πως το αντιμετωπίσατε στις πρόβες; Σας ήταν ευχάριστη η εμπειρία αυτή; Πώς σας φαίνεται η σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα;

Κάθε παράσταση  έχει τις προκλήσεις της,  η συγκεκριμένη όμως  για μερικούς  λόγους παραπάνω. Είναι μία παράσταση που έχει φωνητικές αλλά και κινησιολογικές απαιτήσεις, καλούμαστε να παίξουμε σε ένα χώρο που δεν έχει καμία ακουστική  οπότε θέλει ειδική  τεχνική, αλλά και σε ένα σκηνικό που βρίσκεται μέσα στο νερό και δημιουργεί διάφορα εμπόδια για τους ηθοποιούς  ακόμα και για τις επαγγελματίες  χορεύτριες. Σκεφτείτε ότι η στάθμη της λίμνης αλλάζει από μέρα σε μέρα, οπότε κάθε φορά που πάμε να παίξουμε δεν ξέρουμε τι θα συναντήσουμε. Αυτό ο κόσμος το βλέπει το αναγνωρίζει και το ανταμείβει . Εκεί οφείλεται και η επιτυχία της παράστασης στην διαφορετικότητα της αλλά και στην αλήθεια της, που η Φρόσω Λύτρα με στωική υπομονή κατάφερε να φέρει στην επιφάνεια.

 

Το έργο το έχει γράψει ο Ζάν Ζιρωντού και είναι ένα ονειρόδραμα. Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο.

Το ονειρόδραμα του Ζαν Ζιρωντού μιλάει για την πάλη και την συνύπαρξη  των δύο κόσμων του  υλικού και του πνευματικού. Γράφτηκε το 1938 εν μέσω μιας κρίσιμης περιόδου για την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο άνθρωπος αποκόπηκε από τη ποιητική και πνευματική του διάσταση, σήμερα που η σύγχρονη αντιστοιχία του πολέμου μεταφράζεται σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση και  ο άνθρωπος απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την πραγματική του φύση. Βρίσκω την παράσταση πιο επίκαιρη όσο ποτέ.

                                                                                          

Ας περάσουμε στον Δημήτρη, είστε νέος ηθοποιός. Ποιες συνεργασίες ονειρεύεστε για το μέλλον;

Όσον αφορά τις συνεργασίες που ονειρεύομαι, είναι αυτές που θα με πάνε παρακάτω και θα με εξελίξουν ακόμα περισσότερο σαν ηθοποιό είτε στο θέατρο, είτε στον κινηματογράφο, όπως επίσης και στην τηλεόραση. Σπανίζουν οι άνθρωποι που μπορούν να σε εμπνέουν στις μέρες μας και όμως υπάρχουν  και δεν μιλάω μόνο για τους σκηνοθέτες αλλά και για τους συναδέλφους ηθοποιούς.

 

Η χώρα μας διανύει μια από τις δυσκολότερες φάσεις της. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει μετά το δημοψήφισμα; Υπάρχει μέλλον για την χώρα μας ή οδεύουμε στη καταστροφή; Ποιος στίχος που έχετε διαβάσει τελευταία θα ταίριαζε για αυτή τη κατάσταση που ζούμε.

Η χώρα μας έχει ανάγκη την γενιά μου  όσο ποτέ άλλοτε,  και με χαρά διαπιστώνω ότι είμαστε εδώ παρόντες πολύ περισσότερο απ' ότι άλλες δεκαετίες στο παρελθόν. Ο κόσμος ανεξαρτήτως  μόρφωσης και κοινωνικών καταβολών ενδιαφέρεται να μάθει, να διεκδικήσει ,  να συμμετάσχει, να αφυπνίσει τον γείτονα, τον φίλο,   ακόμα και να συγκρουστεί  υπερασπιζόμενος τις απόψεις του και αυτό είναι  υγιές. Έχω βαρεθεί να βλέπω ανθρώπους να φοβούνται να πάρουνε το ρίσκο, μη τυχόν και χάσουνε το τεράστιο  τίποτα μέσα στο οποίο ζουν.

 Και επειδή μου ζητάτε κάποιους στίχους ποιήματος, σας παραθέτω ολόκληρο το ποίημα του Ζακυνθινού μας Α. Κάλβου, στίχος  του οποίου ακούστηκε προσφάτως.

α'

Όσοι το χάλκεον χέρι
βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας ας έχωσι.
Θέλει αρετήν και τόλμην
η ελευθερία.
β'
Αυτή (και ο μύθος κρύπτει
νουν αληθείας*) επτέρωσε
τον Ίκαρον· και αν έπεσεν
ο πτερωθείς κ' επνίγη
θαλασσωμένος·
γ'
Αφ' υψηλά όμως έπεσε,
και απέθανεν ελεύθερος.
Αν γένης σφάγιον άτιμον
ενός τυράννου, νόμιζε
φρικτόν τον τάφον.

Ανδρέας Κάλβος, Ωδαί, Ίκαρος

 

 

 

Φέτος συμμετείχατε στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Δικαίωση». Τι αποκομίσατε από το συγκεκριμένο σήριαλ; Είχατε μια καλή συνεργασία; Περιγράψτε μας λίγο την εμπειρία σας.

Η  συμμετοχή μου στη "ΔΙΚΑΙΩΣΗ" ήταν η πρώτη μου  επαφή  με τον τηλεοπτικό  φακό  και παρόλο που ένιωσα ότι κολύμπησα κατευθείαν στα βαθειά,  το αποτέλεσμα αλλά και η αποδοχή του κόσμου ήταν κάτι που δεν μπορώ να το περιγράψω σε δύο γραμμές. Ήταν μια εμπειρία που πραγματικά είχε να μου δώσει μόνο καλά.

 

 

 

Τα προσεχή σχέδια σας;

Σχέδια και όνειρα οφείλω και θέλω να έχω. Προς το παρόν πέρα από τις παραστάσεις στην Λίμνη της Βουλιαγμένης που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, μέσα στον Αύγουστο  ξεκινάω πρόβες με τη Λυδία Κονιόρδου και ένα θίασο νέων και  ταλαντούχων ηθοποιών  για μια  παράσταση  που θα ανέβει το χειμώνα στο Εθνικό Θέατρο .