Συνέντευξη με τη Σόνια Καλαϊτζίδου

Συνέντευξη στη Σόνια Καλαϊτζίδου

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασίλης Χάγιος

Συναντήσαμε τη Σόνια Καλαϊτζίδου στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα» όπου παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00 η πολιτική σάτιρα του Μαλαισιανού συγγραφέα Kee Thuan Chye «Κάθαρση τώρα!» σε μετάφραση – σκηνοθεσία Μαργαρίτας Δαλαμάγκα – Καλογήρου.

Πως προέκυψε η συνεργασία με το θέατρο «Αγγέλων Βήμα»;

Είχε ανακοινωθεί μια ακρόαση, έστειλα το βιογραφικό μου και έτσι πήρα τον ρόλο.

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με την σκηνοθέτιδα της παράστασης Μαργαρίτα  Δαλαμάγκα.

Είναι αρκετά ευχάριστη σαν άνθρωπος και ιδιαίτερα φιλική. Νιώθεις αμέσως οικεία μαζί της. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και μας έδωσε πολλές συμβουλές και τη σωστή καθοδήγηση για το έργο.

Ποια φράση του έργου ξεχωρίζετε;

Ο δικός μου χαρακτήρας έχει κάτι που μου αρέσει παρά πολύ, όπως μια φράση που λέει «αντέξαμε τους θρησκόληπτους, τους ακραίους εθνικιστές, πολεμήσαμε και προσπαθήσαμε να μην αλλάξουμε και επίσης η φράση «Αν σφάλουμε σε κάτι θα το βρούμε εμείς με τον Θεό».

Μιλήστε μας για τον ρόλο σας.

Η Μαγουϊζα είναι ένας χαρακτήρας αρκετά κοντά σε εμένα, γιατί είναι ένα νέο κορίτσι, η οποία είναι αγωνίστρια. Στο έργο είναι μέλος του «Ελπίς», ενδιαφέρεται και παλεύει για την αλλαγή και είναι μια ανεξάρτητη γυναίκα.

Βλέπουμε ότι στο τέλος γίνεται «κάθαρση». Διακρίνουμε ότι οι δυο φυλές μεταναστεύουν σε άλλη ήπειρο. Τι γνώμη έχετε για την μετανάστευση; Εσείς θα μεταναστεύατε σε άλλη χώρα;

Καταλαβαίνω ότι και εδώ στη χώρα μας έχουμε μεγάλο θέμα με την μετανάστευση και πολύς κόσμος έχει έρθει στην Ελλάδα. Όταν υπάρχει θέμα επιβίωσης ή σε κάποια χώρα γίνεται πόλεμος δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς.

Προσωπικά, δεν θα ήταν επιλογή μου να μεταναστεύσω, θα καθόμουν στη χώρα μου να παλέψω, παρόλο που έχω την ευκαιρία να εργαστώ στο εξωτερικό.

Τι σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένη;

Πολύ ευτυχισμένη με κάνει το θέατρο, η καλή παρέα, οι φίλοι μου και η οικογένεια μου.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε μια συνεργασία;

Σίγουρα με ενδιαφέρει η σωστή συνεργασία και οι καλοί συνεργάτες. Μ’ ενδιαφέρει πολύ η ενέργεια που θα λάβω από εκείνους.

Ποιες δυσκολίες συναντά ένας νέος ηθοποιός στα πρώτα του βήματα;

Είμαστε πολλοί ηθοποιοί που ψάχνουν δουλειά και είναι δύσκολο, γιατί παίζονται λίγες παραστάσεις. Το θέμα είναι να βρεις δουλειά και να πληρώνεσαι. Από το θέατρο αντικειμενικά δε μπορείς να ζήσεις. Διότι και οι πρόβες μας δεν αμείβονται και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.

Έχετε σπουδάσει  κάτι άλλο εκτός από το θέατρο; Αν τα πράγματα δυσκολέψουν θα ασκούσατε το επάγγελμα που σπουδάσατε;

Έχω σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παρέδιδα παλιότερα μαθήματα γαλλικών, αλλά ήθελα πολύ να κάνω θέατρο, οπότε στράφηκα προς την υποκριτική. Φυσικά και θα ασκούσα το επάγγελμα που έχω σπουδάσει, γιατί είναι κάτι που αγαπώ πολύ, οπότε πάντα είναι στο πίσω μέρος του μυαλού μου και μελετάω γαλλικά για να μη χάσω επαφή.

 Για ποιο λόγο να έρθει κάποιος να δει την παράσταση;

Είναι ένα έργο συμβολικό, διότι μέσα από τη διασκεδαστική μορφή που του έχουμε δώσει, μπορείς να ταυτίσεις το ολοκληρωτικό καθεστώς σε οποιαδήποτε εποχή και να δεις πως κινούνται τα νήματα.

Έχει στοιχεία επίκαιρα το έργο;

Φυσικά και έχει επίκαιρα στοιχεία, όχι μόνο όσον αφορά στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.

Τι είναι αυτό που σας δίνει αισιοδοξία;

Νιώθω αισιόδοξη όταν είμαι δραστήρια.

Ένας νέος ηθοποιός πρέπει να έχει ταλέντο ή να δουλεύει πολύ;

Το ταλέντο είναι κάτι ιδιαίτερο. Το θέμα είναι να δουλεύεις πολύ και να είσαι προσηλωμένος.

Η δουλειά του ηθοποιού σας παθιάζει  πολύ;

Ναι, νομίζω μπορώ να το πω. Είναι  κάτι που αγαπώ πολύ.

Τα προσεχή σχέδιά σας;

Προς το  παρόν δεν έχω κλείσει κάτι. Όμως με την ομάδα μου, η οποία αποτελείται από τέσσερα άτομα από το «Θέατρο Τέχνης» όπου αποφοίτησα (Χριστίνα Κωστέα, Αλεξάνδρα Καραναστάση, Θεοφάνης Μιλλεούνης, Λάμπης Ζαρόκωστας), σχεδιάζουμε κάτι. Θα πάμε στο διαγωνιστικό κομμάτι του «Off off festival» στο θέατρο «Επί Κολωνώ» στις 13 και 14 Ιουνίου. Το έργο μας λέγεται «Μια φορά μόνο και ποτέ πια» και είναι μια σύνθεση που έχω κάνει εγώ, βασισμένη στην ποίηση του Ρίλκε. Πρόκειται για μια όμορφη ομαδική δουλειά.