Συνέντευξη με τη Μένια Αναγνωστοπούλου

Συνέντευξη στη Μένια Αναγνωστοπούλου

Από τον Βασίλη Χάγιο

Συναντήσαμε την νέα και ταλαντούχα ηθοποιό Μένια Αναγνωστοπούλου και μας μίλησε για την παράσταση «Το Ψυγείο» του Copi που παίζεται στο θέατρο του «Νέου Κόσμου», για τις μέχρι τώρα συνεργασίες της και για τα σχέδια της στο καλλιτεχνικό χώρο.

Σας βρίσκουμε στην θεατρική παράσταση «Το Ψυγείο» του Copi στο θέατρο του «Νέου Κόσμου». Μιλήστε μας για τον ρόλο σας και για την συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη και συμπρωταγωνιστή σας Λοϊζο Καμπούρη. Πώς νιώθετε για την συνεργασία αυτή;

Είμαι στο θέατρο του «Νέου Κόσμου», υποδύομαι αρκετούς ρόλους. «Το Ψυγείο» είναι ένα πολύ ιδιαίτερο έργο. Ο Copi είναι πολύ ιδιαίτερος σαν θεατρικός συγγραφέας και σαν προσωπικότητα, ήταν πολύ γνωστός σκιτσογράφος. Είναι αρκετοί οι ρόλοι και οι ιδιότητες που κάνουμε όλοι οι ηθοποιοί, εκτός από τον Λοϊζο που πέρα από σκηνοθέτης είναι και πρωταγωνιστής στο έργο. Εγώ και ο Σταύρος Μπαφέτης υποδυόμαστε και άλλους χαρακτήρες, ο μεγάλος μου ρόλος στο έργο είναι αυτός της μάνας, η οποία είναι δύσκολη προσωπικότητα. Η παράσταση είναι αρκετά σουρεαλιστική. Τον Λοϊζο Καμπούρη τον ξέρω αρκετά χρόνια, ήμασταν μαζί στη σχολή, έχουμε ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας και στη πορεία γίναμε πολύ καλοί φίλοι και έχουμε συνεργαστεί και στο παρέλθον. Είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτή τη συνεργασία.

 

Στην παράσταση υποδύεστε μια transgender.Ήταν εύκολο ή δύσκολο να προσεγγίσετε τον ρόλο σας; Τι σας δίδαξε ο συγκεκριμένος ρόλος;

Ήταν μια ιδιαίτερη διαδικασία. Είδαμε αρκετά ντοκυμαντέρ  και παρακολουθήσαμε ζωές ανθρώπων που είναι transgender,ήμασταν πολύ συγκινημένοι και μας δημιουργήθηκε μια ενοχικότητα διότι δεν γνωρίζαμε πολλά πράγματα για τους διαφυλικούς ανθρώπους, νιώσαμε συνυπεύθυνοι γιατί στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω σε αυτά τα θέματα και δεν δεχόμαστε την διαφορετικότητα. Δεν μπορείς να καταλάβεις πως νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι, μπορείς να το καταλάβεις μόνο αν είσαι transgender.Άνθρωποι που έχουν αυτήν την ιδιαιτερότητα και αλλάζουν φύλο ,αν έχουν την οικογενειακή στήριξη μεγαλώνουν σε ένα υγιές περιβάλλον, οπότε όλη αυτή η μετάβαση γίνεται ομαλά και αυτοί οι άνθρωποι έχουν αυτοπεποίθηση σε σχέση με άλλους που δεν τους αποδέχεται ο οικογενειακός περίγυρος με αποτέλεσμα να νιώθουν ότι δεν τους αποδέχεται και η κοινωνία. Η δοκιμασία αυτή δεν μπορώ να πω ότι με δίδαξε, αλλά μου έμαθε να είμαι πιο ανθρώπινη.

Υπάρχει ένα σωματείο για τις transgender,η κοινωνία μας πιστεύετε ότι είναι ανεκτική στην διαφορετικότητα;

Η Ελληνική κοινωνία είναι πολύ κλειστή σε αυτά τα θέματα, νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο ταμπού και δεν υπάρχει η σωστή ενημέρωση. Στο εξωτερικό υπάρχει ενημέρωση στα σχολεία γύρω από το σεξ και την σεξουαλικότητα αλλά και τα μεταδιδόμενα νοσήματα. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει ενημέρωση και πολύς κόσμος πιστεύει ότι θα κολλήσεις Aids εάν φιλήσεις κάποιον στο μάγουλο, αλλά αυτό δεν ισχύει. Είμαστε μια χώρα ημιμαθής και παίζουμε τους έξυπνους νομίζοντας ότι τα γνωρίζουμε όλα. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα από το υπουργείο Παιδείας, ώστε να ενημερώσουν την νεολαία γι’ αυτά τα θέματα. Σε άλλες χώρες χρηματοδοτούν τις transgender όταν μπουν στην διαδικασία αλλαγής φύλου.

 

Τον Copi ως θεατρικό συγγραφέα τον γνωρίζατε; Γνωρίζουμε ότι εκτός από θεατρικός συγγραφέας είναι και σκιτσογράφος. Πως βλέπετε τα θεατρικά έργα του; Έχετε διαβάσει κάπου για τον Copi;

Όταν ήμουν φοιτήτρια στη δραματική σχολή είχα δει μια παράσταση του Copi που ήταν κόμικς ενωμένα , τότε λοιπόν είχα την πρώτη μου επαφή με τον  Copi. Βέβαια δεν έχω διαβάσει κάποιο έργο του, «το Ψυγείο» είναι το πρώτο έργο του που διάβασα και νομίζω πως δεν κυκλοφορούν και πολλά και δεν ξέρω κατά πόσο έχουν γίνει μεταφράσεις των έργων του. Από τις πρόβες που κάναμε και από κάποια αποσπάσματα που είχαμε διαβάσει από άλλα του έργα, «το Ψυγείο» είναι το πιο «light» έργο του. Γενικά ο  Copi είναι πολύ αιχμηρός και σπάει όλα τα ταμπού.

 

 

Ο Copi ήταν ακτιβιστής και αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Πιστεύετε ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα για του ομοφυλόφιλους; Τι γνώμη έχετε για τους γάμους και την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια;

Δεν θεωρώ ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα στην Ελλάδα για τους ομοφυλόφιλους, στο θεωρητικό κομμάτι ναι αλλά στην πράξη δεν έχει αλλάξει τίποτα. Οι γάμοι απαγορεύονται, δεν έχουν καμία νομική προστασία οι ομοφυλόφιλοι, δεν μπορούν να παντρευτούν όπως μπορούν τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Είναι πολύ δύσκολο να υιοθετήσουν παιδιά, η υιοθεσία είναι ένα θέμα λίγο ιδιαίτερο και θέλει προσοχή. Ο διαχωρισμός των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών με τα ομοφυλόφιλα με ενοχλεί πάρα πολύ. Αν αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά για μένα δεν υπάρχει διαχωρισμός, είναι απλά ο άνθρωπος.

Έχετε κάνει αρκετές συνεργασίες και στο θέατρο και στην τηλεόραση. Ειδικά στην τηλεόραση με την  σειρά «Φίλα τον βάτραχο σου». Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Θοδωρή Αθερίδη και τηλεοπτικά αλλά και θεατρικά; Θα θέλατε να κάνετε πάλι τηλεόραση; Σας έχει γίνει κάποια πρόταση;

Έχω κάνει τον «Κύριο και την Κυρία Πελς» στον Ant1 μετά είχα κάνει το «Αλλού ξημερωμένοι» με τον Αντρέα Γεωργίου που κάνει τώρα το «Μπρούσκο» που είχε προβληθεί μόνο στην Κύπρο και έπαιζαν επίσης η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Μιχάλης Μαρίνος και ο Θανάσης Ευθυμιάδης. Τα γυρίσματα έγιναν όλα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Παλαιό Φάληρο. Η σκηνοθεσία ήταν του Δημήτρη Δεμοιράκου και του Αντρέα Γεωργίου. Τον Θοδωρή δεν τον γνώριζα τον ήξερα βέβαια σαν ηθοποιό, είχαμε συνεργαστεί στην «Ελένη» του Ευριπίδη, ήμουν στον χορό και κάναμε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Χρωστάω πολλά στον Θοδωρή και τον ευχαριστώ πάρα πολύ, έχω περάσει πολύ ωραία χρόνια μαζί  του. Δεν μου έχει γίνει πρόταση να συμμετάσχω σε κάποιο σήριαλ φέτος, εξάλλου είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, γίνονται λίγες δουλειές. Ακόμα είμαι απλήρωτη από την «Εργαζόμενη Γυναίκα», διότι η εταιρία παραγωγής χρεοκόπησε και περιμένω αρκετά χρόνια να πληρωθώ. Στο θέατρο μπορώ να πω ότι είναι καλύτερα τα πράγματα γιατί υπάρχει καλλιτεχνική εξέλιξη και γίνονται καλές δουλειές και δεδομένων των συνθηκών οι οικονομικές απολαβές είναι ικανοποιητικές.

 

 

 

Ονειρεύεστε κάποιες συνεργασίες για το μέλλον; Ποιες συνεργασίες ξεχωρίζετε και γιατί;

Ονειρεύομαι συνεργασίες για το μέλλον, αλλά το πιο βασικό είναι να έχουμε την υγεία μας και να είμαστε αισιόδοξοι. Όλες οι συνεργασίες σου δίνουν κάτι, οπότε δεν θέλω να το συγκεκριμενοποιήσω, σίγουρα τα πιο καλά χρόνια ήταν όταν υπήρχαν δουλειές και οικονομικές απολαβές.

 

 

Επίσης έχετε κάνει και κινηματογράφο, όπως την ταινία «Η κληρονόμος» κλπ. Θα θέλατε να ασχοληθείτε ξανά με τον κινηματογράφο;

Είχα κάνει μία φιλική συμμετοχή στην ταινία «Η κληρονόμος» λόγω του ότι πρωταγωνιστούσε η Σμαράγδα Καρύδη. Θα ήθελα να κάνω κινηματογράφο, αλλά δεν μου έχει γίνει πρόταση.

Έχετε κάνει σπουδές στο κλασσικό πιάνο. Ασχολείστε με αυτό;

Ναι έκανα κάποια χρόνια σπουδές στο κλασσικό πιάνο, αλλά δεν ασχολήθηκα γιατί από μικρή ήθελα να γίνω ηθοποιός.

Έχετε  άλλες ασχολίες εκτός από το θέατρο;

Έκανα φέτος  σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού, αλλά δεν ξέρω που θα μου χρησιμεύσει αυτό. Ασχολούμαι με τα δύο μαγαζιά που έχει ο αδερφός μου, στο ένα μαγαζί είμαι  μέτοχος και στο άλλο το Café δουλεύω ως υπεύθυνη μία φορά την εβδομάδα.

 

Τα προσεχή σχέδια σας; Ετοιμάζετε κάτι για το καλοκαίρι ή θα επιλέξετε να κάνετε διακοπές;

Για το καλοκαίρι δεν ετοιμάζω κάτι θεατρικό. Θα είμαι στα μαγαζιά του αδερφού μου, γιατί και εκεί έχουμε αρκετή δουλειά. Θα κάνω φέτος το καλοκαίρι διακοπές, αλλά δεν έχω κανονίσει ακόμα. Εύχομαι να προκύψει και κάτι θεατρικό.