«Γιατί Μαμά;» της Τζωρτζίνας Τζήλιου σε σκηνοθεσία Αριστοτέλη Μαγουλά με την Λίζυ Ξανθοπούλου

«Γιατί Μαμά;» της Τζωρτζίνας Τζήλιου σε σκηνοθεσία Αριστοτέλη Μαγουλά με την Λίζυ Ξανθοπούλου

  Στο « Studiο Μαυρομιχάλη» είδαμε την παράσταση «Γιατί  Μαμά». Το κείμενο της Τζωρτζίνας Τζήλιου είναι ένα κείμενο που περιγράφει την σχέση της κόρης με την μητέρα, αλλά και τις σχέσεις με τους άντρες. Ο μονόλογος που έχει γράψει η συγγραφέας για τους άντρες είναι αρκετά κοινότυπος, δηλαδή αυτά που μας περιγράφει είναι τετριμμένα. Με λίγα λόγια μας παρουσιάζει τις εμπειρίες της όπως θα της έλεγε και μια απλή καθημερινή γυναίκα, αλλά δεν έχει πρωτοτυπία. Έχουμε δει σε πολλές παραστάσεις τέτοια κείμενα.

 

  Η ηθοποιός Λίζυ Ξανθοπούλου προσπαθεί να δείξει το ενδιαφέρον που πιθανόν κρύβει το κείμενο της Τζωρτζίνας Τζήλιου. Επίσης, ο  μονόλογος αλλάζει συνεχώς ύφος, η πρωταγωνίστρια τη μια κλαίγεται στο τηλέφωνο, την άλλη στιγμή γελάει και στο τέλος ξαφνικά αυτοκτονεί. Όλες αυτές οι εναλλαγές ήταν απότομες, σε πήγαινε από το ένα συναίσθημα στο άλλο.

  Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαγουλάς χρησιμοποιεί τη μέθοδο του σωματικού θεάτρου και προσπαθεί με διάφορα ευρήματα να αναδείξει την κάθε φράση του κειμένου. Ενώ το κείμενο είναι απλό ο κ. Μαγουλάς επιλέγει να σκηνοθετήσει την παράσταση φορτώνοντας της διάφορους συμβολισμούς και ευρήματα, κάνοντας την πληκτική. Επιπλέον, πάνω στη σκηνή υπάρχουν πολλά αντικείμενα που δεν καταλαβαίνουμε τι εκφράζουν.

  Τέλος, η γεύση που μου άφησε η συγκεκριμένη παράσταση είναι γλυκόπικρη. Ήταν αρκετά μελοδραματική με αποτέλεσμα να σε ψυχοπλακώνει.

 

Βασίλης Χάγιος