Διάχρονο θέατρο, Πρόγραμμα παραστάσεων

Διάχρονο Θέατρο

Πυθέου 52, Νέος Κόσμος  | μετρό: Άγιος Ιωάννης, έξοδος Κασομούλη

τηλ: 210-7233.229  |  E-mail: danessis@hol.gr

https://www.diachrono-theatre.gr  |  FB: www.facebook.com/Diachrono.Theatro/

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 26 Οκτ. 2016

 

Έργα κοινωνικού και πολιτικού στοχασμού με θέματα όπως η αντίσταση ως πράξη ελευθερίας και αξιοπρέπειας, οι συγκρούσεις της εξουσίας, η περιχαράκωση του πνεύματος, η θέση και η στάση του ανθρώπου μέσα στο κοινωνικό-πολιτικό πλέγμα, παρουσιάζει τη Θεατρική σεζόν 2016–2017 το «Διάχρονο Θέατρο» της Μαίρης Βιδάλη (τηλ: 210-7233.229) στο Νέο Κόσμο.

Έτσι, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνικό Έργο στο Διάχρονο», θα παρουσιαστούν τα έργα «Λέλα Καραγιάννη-Η Μάνα της Αντίστασης» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, συγκλονιστικός μονόλογος που θα παρουσιαστεί για β’ χρονιά, καθώς και το άπαιχτο ελληνικό έργο «Στη χώρα των άλλων», υπαρξιακό και διαχρονικό έργο του Αντώνη Σιμιτζή.  Θα ακολουθήσει, ως αποτέλεσμα σεμιναριακού κύκλου, το μεγάλο κλασσικό κείμενο του Φρήντριχ Σίλλερ «Μαρία Στιούαρτ», νέα μεγάλη παραγωγή του Διάχρονου με 12 ηθοποιούς.

 

Ειδικότερα:

Η «Λέλα Καραγιάννη-Η Μάνα της Αντίστασης», ο συγκλονιστικός μονόλογος του Γιώργου Α. Χριστοδούλου εμπνευσμένος από τη ζωή της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Λέλας Καραγιάννη και μεγάλη επιτυχία της περασμένης σεζόν, θα επαναληφθεί από τον ερχόμενο Ιανουάριο (20/1/2017).

Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιώτας Κουνδουράκη, με την Μαίρη Βιδάλη ιδανική ερμηνεύτρια στο ρόλο της Λέλας Καραγιάννη.  Επικεφαλής της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», η Λέλα Καραγιάννη εκτελέστηκε από τα στρατεύματα κατοχής για την δράση της, μαζί με αγωνιστές της αντίστασης στο Δαφνί στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, 34 μέρες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας.  Έπεσε στα χέρια στης Γκεστάπο τον Ιούλιο του ’44 μαζί με τα πέντε από τα επτά της παιδιά και υπέστη φριχτά βασανιστήρια στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν.

Σκηνικά-κοστούμια: Χάρης Σεπεντζής, Σύνθεση προβολών: Κατερίνα Μαντέλη, Φωτισμοί: Γιώργος Δανεσής.

Παραστάσεις: Παρασκευή στις 9:00μμ.

Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=3UG_Ff1VhFY&feature=youtu.be

 

«Στη χώρα των άλλων» του Αντώνη Σιμιτζή

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Διάχρονο Θέατρο μελετά και παρουσιάζει ένα άπαιχτο έργο σύγχρονου Έλληνα συγγραφέα.  Η φετινή παρουσίαση της εργασίας του θεάτρου αφορά το έργο του Αντώνη Σιμιτζή «Στη χώρα των άλλων», που θα ανέβει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μαντέλη από τις 29 Νοεμβρίου 2016.

Ο άνθρωπος, ο έρωτας, οι σχέσεις, η πολιτική, η κοινωνία, oι μεγάλοι πρωταγωνιστές του έργου, δύο συγγραφείς οι βασικοί του ήρωες. Περιχαρακωμένοι μέσα σε νόρμες και φόρμες, οι δύο χαρακτήρες, παλεύουν με τις άξιες τους, που είναι απόσταγμα των ιδεών τους και της ανάγκης τους να υπάρξουν.  Υπαρξιακό και συγχρόνως ρεαλιστικό, θεατρικό έργο, επίκαιρο και διαχρονικό, που αφηγείται την ανάγκη του συστήματος να καταχωνιάσει τον πολιτισμό στο σκοτάδι και να υποτάξει το πνεύμα στα δικά του μέτρα.

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Γιάννης K. Ιωάννου, Σκηνογραφία: Χάρης Σεπεντζής, Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αδαμαντία Μαντελένη, Ηθοποιοί: Στέλιος Γεράνης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Γωγώ Κωβαίου, Χριστίνα Νιώτη.  Στο τραγούδι ακούγεται η Καλλιόπη Βέττα σε μουσική του συνθέτη της παράστασης Γιάννη Ιωάννου και στίχους Μάνου Ελευθερίου.

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 9:00 μ.μ.

 

«Μαρία Στιούαρτ» του Φρήντριχ Σίλλερ

Με την παρουσίαση του μεγάλου κλασσικού κειμένου του Φρήντριχ Σίλλερ «Μαρία Στιούαρτ», έργο που γράφτηκε το 1800, πέντε χρόνια πριν από το θάνατο του μεγάλου γερμανού δραματικού συγγραφέα και ποιητή, θα ολοκληρωθεί το Σεμινάριο του «Διάχρονου Θεάτρου» πάνω στον Σίλλερ, το οποίο ξεκίνησε ήδη τις εργασίες του.

Η «Μαρία Στιούαρτ» είναι η ιστορία της σύγκρουσης της Ελισάβετ της Αγγλίας με τη Μαρία της Σκωτίας.  Δύο γυναίκες, η μία με εξουσία, η άλλη αιχμάλωτη και με την ανάμνηση της εξουσίας, σε μια σφοδρή αντιπαράθεση.

Το έργο θα παρουσιαστεί από 12μελή θίασο, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακού, με τη Μαίρη Βιδάλη στο ρόλο της Μαρίας Στιούαρτ και την Λουκία Παπαδάκη στο ρόλο της Ελισάβετ, από τις 14 Ιανουαρίου 2017.

Η μουσική είναι του Γιώργου Βούκανου, τα σκηνικά - κοστούμια του Χάρη Σεπεντζή, οι φωτισμοί του Γιώργου Δανεσή.

Παίζουν: Μαίρη Βιδάλη (Μαρία Στιούαρτ), Λουκία Παπαδάκη (Ελισάβετ).

Συμπρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Στέλιος Γεράνης, Νίκος Γιάννακας, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Δήμητρα Κωνσταντίνου, Λαμπρινή Λίβα, Κωνσταντίνος Νιάρχος, Βύρων Σερραϊδάρης, Τίμος Τζάννες, Κώστας Τσιομίδης, Νίκος Χαλδαιάκης.

Παραγωγή: Διάχρονο Θέατρο.

Παραστάσεις: Σάββατο στις 9:00 μμ. και Κυριακή στις 7:30 μ.μ.

 

Διάχρονο Θέατρο

Πυθέου 52, Νέος Κόσμος  | μετρό: Άγιος Ιωάννης, έξοδος Κασομούλη

τηλ: 210-7233.229

E-mail: danessis@hol.gr

https://www.diachrono-theatre.gr

FB: www.facebook.com/Diachrono.Theatro/

FB: www.facebook.com/vidalimary

 

Πρόσωπα στις φωτο:

1.Μαίρη Βιδάλη (ως Λέλα Καραγιάννη)

2.Μαρία Στιούαρτ_ Μαίρη Βιδάλη, Λουκία Παπαδάκη

3.Μαρία Στιούαρτ_ Μαίρη Βιδάλη, Λουκία Παπαδάκη, Στέλιος Γεράνης, Κωνσταντίνος Κυριακού (μεταφραστής –σκηνοθέτης)

4.Στη χώρα των άλλων (πρόβα)_ Χριστίνα Νιώτη, Γωγώ Κωβαίου, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Κατερίνα Μαντέλη, Στέλιος Γεράνης.